Virtuele tentoonstelling – toelichting van de fotograaf

Tijdens een fysieke tentoonstelling kunt u als bezoeker de fotograaf vragen stellen over de foto.
Vanzelfsprekend is dit tijdens een virtuele tentoonstelling niet mogelijk.

Diverse fotografen willen u toch wat achtergrond informatie verschaffen bij hun foto.
Deze kunt u hieronder terugvinden.

Tip, vul in het zoekveld (rechtsboven) de naam van de fotograaf of de foto-ID in om te filteren.

 

Naam fotograafFotoIDTitelToelichting
Angelique FaberAF1Grey HawkMijn serie van 3 roofvogels is gemaakt tijdens een Free flight Raptor Show in de Sonora Desert. Bij deze bijzondere vogelshow zit het publiek niet op een tribune, maar staat zij in een open veld. De vogels (zonder enige bandjes of iets anders om de poten) vliegen rakelings over de toeschouwers heen. De vogels zijn dus letterlijk volledig vrij. Spectaculair maar ook uitdagend om te fotograferen. Met mijn 100-400 mm lens is het toch gelukt. De eerste vogel is een Grijze Buizerd. Het leefgebied van deze Buizerd ligt verspreid over het Zuidwesten van de VS tot het noorden van Costa Rica.
Angelique FaberAF2Harris HawkDe woestijnbuizerd is de enige soort die in groepen van 3 tot 7 vogels jaagt. Ze gebruiken een jachttechniek die op een wolvenjacht lijkt. Het leefgebied van de Harris Hawk strekt zich uit van het zuidwesten van de VS tot aan Zuid Amerika, maar de Sonora Desert is de enige plek waar dit gezamelijk jagen wordt waargenomen.
Angelique FaberAF3Barn OwlBij ons beter bekend als kerkuil. Het leefgebied van deze uilensoort is wijdverspreid over alle continenten behalve Antartica.
Anita Kalkhoven
AK1HerfstPaddestoelen horen bij de herfst. Deze en vele andere fraaie exemplaren trof ik aan op een rij omgezaagde bomen, gewoon hier in Best.
Anita Kalkhoven
AK2BosbrandIn deze foto raakt mij het contrastverschil tussen het dode hout van de boom en het kleurrijke gras. De natuur herstelt zich. De gevolgen van een bosbrand op de Sonse Heide.
Anita Kalkhoven
AK3Lente in aantochtVoor mij is de witte Bosanemoon een voorjaarsbloeier bij uitstek. Deze heb ik met een macrolens gefotografeerd omdat dit de enige lens was die ik op dat moment bij me had. Deze foto is zo ontstaan, om ik graag een totaalbeeld wilde vastleggen.
Bas Verheijen
BV1Cathedrale St-Joseph
Monument in beton in le Havre
Bas Verheijen
BV2Hoog water
-
Bas Verheijen
BV3
Nieuwsgierig
-
Geert van Veelen
GV1Koeltorens
-
Geert van Veelen
GV2Over elkaar-
Geert van Veelen
GV3Vissersbrug
Deze foto is gemaakt met een 10 stops ND-filter.
Gert van Schie
GS1
Vleutse populieren
Tijdens een van de laatste uitstapjes met de Fotogroep hebben we een rondje gemaakt door de Vleut, een gebied met vooral populieren.
Gert van Schie
GS2Corona markthal
Afgelopen zomer gemaakt in Reims, deze markthallen waren wegens Corona gesloten.
Gert van Schie
GS3Bourgondische wijngaarden
Gemaakt tijdens een fietstocht door de Bourgogne, toen we even Frankrijk in mochten.
Jaap Blom
JB1Appelvink wil ook in badDe Appelvink is in Nederland een vrij zeldzame verschijning. En laat zich ook niet gemakkelijk waarnemen. Het heeft een opvallende uiterlijk, vooral ook door de enorme snavel, waarmee behoorlijk grote zaden geopend kunnen worden. De foto’s is gemaakt vanuit een observatiehut met een 300mm lens, zodat zonder verstoring gefotografeerd kan worden.
Jaap Blom
JB2Gaai zo dat was lekkerDe (voorheen Vlaamse) Gaai is een algemene verschijning en staat niet bij iedereen goed bekend vanwege het feit dat jonge vogeltjes van andere soorten niet altijd veilig zijn met Gaaien in de buurt. Maar wel een fantastisch mooi getekende vogel. Alle drie de foto’s zijn gemaakt op dezelfde locatie. Hier heeft de Gaai zojuist een bad genomen en moet zich nog even weer optutten. Maar is ook zo een bijzondere verschijning.
Jaap Blom
JB3Appelvink als het nog lang duurtVoor de Appelvink op deze foto geldt hetzelfde als bij de eerste foto. De keuze voor deze drie foto’s is gemaakt om de indruk te wekken dat de Appelvinken verbaasd staan te kijken naar die verfomfaaide Gaai.
Jurgen Hermse
JuH1De Blik
Ik vind het mooi om dieren close-up op de foto te zetten. Dat laat de mooiste details zien.
Jurgen Hermse
JuH2Stilte
Monumenten ter nagedachtenis van de oorlog zijn altijd bijzonder indrukwekkend, of ze nu groot zijn, zoals in Berlijn, of juist heel klein zoals hier in kamp Westerbork.
Jurgen Hermse
JuH3Avondkleuren
Ik vind avond- en architectuurfotografie heel mooi. In deze foto komt dit heel mooi samen.
Johan van den Heuvel

JoH1
Landweg met trullo
Op het platteland van Puglia, Italie, staan veel trulli er verlaten erbij. Je moet er wel voor van de harde weg af, maar dan krijg je soms hele mooie exemplaren te zien, zoals deze in de buurt van Locorotondo. De huisjes werden op het platteland zodanig gebouwd dat ze gemakkelijk weer konden worden verwijderd. Zodoende hoefde men geen belasting te betalen.
Johan van den Heuvel
JoH2
Hoeve
Een verlaten hoeve in het oosten van zuid Italië heeft nog enkele fraaie boogconstructies, die vanuit dit perpsectief elkaar mooi opvolgen. Het avondlicht kleurt de bogen nog mooi geel, wat goed contrasteert met de schaduw.
Johan van den Heuvel
JoH3
Restantje
De kelder van een verlaten horecagelegenheid heeft nog enkele manden met flessen, die na het vertrek van de bewoners zijn blijven staan. De klimop probeert al naar binnen te komen, over de drempel.
Josine van Koetsveld
JK1
Paddenstoel in de zomer
Tijdens een roadtrip door Nederland vorig jaar zomer, kwam ik deze bijzondere paddenstoel tegen. Zijn het aders, nerven of toch iets anders?
Josine van Koetsveld
JK2Scala dei Turchi, Sicilië
Deze witte rots bij Realmonte (Sicilië, Italië) is gemaakt van marna, een soort witte kalksteen. Het weer en de wind hebben een soort trap in de rots uitgehouwen, vandaar de naam Scala dei Turchi (Trap van de Turken). Ook de vorm van het strand is aan de natuur te danken. De witte kalksteen steekt mooi af tegen de blauwe lucht, met op de voorgrond het "ruwe" strand.
Josine van Koetsveld
JK3Verlaten lift
Helaas is deze lift niet meer in gebruik door de oud-Philips werknemers. Toch konden we een kijkje nemen en de lift vanuit een ander perspectief bekijken en vastleggen.
Jos van Riet
JR1
Oud Meer (Son en Breugel)
Foto gemaakt op 10 januari 2021. In de vroege ochtend is de begroeiing nog vol rijp van de vriesnacht en de ochtendnevels zijn nog niet opgetrokken. Ik heb een grijsverloopfilter (3 stops) gebruikt om lucht en landschap in balans te krijgen.
Jos van Riet
JR2
Natuurbegraafplaats Schoorsverd (Heeze)
De schoonheid van het Brabantse landschap op een mooie januaridag in 2021 om 12.25 uur. De vervorming door de groothoeklens heb ik gecorrigeerd om de bomen aan de zijkant weer recht te zetten.
Jos van Riet
JR3
Waddenzee vanaf Terschelling
"Op de foto, gemaakt op 4 september 2020 om 7.14 uur, zie je de Waddenzee vanaf Terschelling. Aan de horizon zijn de contouren van Harlingen nog zichtbaar.
HDR-afbeelding: 3 RAW-bestanden digitaal samengevoegd tot één foto. Daarom ontbreken de Exifgegevens:
1/45 - 1/20 - 1/13 sec, f 11, ISO 100, F 16mm."
Jacinta van Zummeren-Lieder
JZ1
Tirza geniet
Deze foto is gemaakt tijdens een verblijf in Winterberg. Vanaf de rand van onze locatie had je een prachtig weids uitzicht waar ook onze hond Tirza urenlang van kon genieten.
Jacinta van Zummeren-Lieder
JZ2
Kikker
Deze foto is gemaakt tijdens een wandeling in een mooi veengebied bij Oldenburger Munsterland in Duitsland. Veel water en dus ook veel kikkers.
Jacinta van Zummeren-Lieder
JZ3Tulpen
Deze foto is gemaakt op een mooie zonnige dag bij de bollenvelden in Herkingen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Ook daar heb je enorme velden met allerhande tulpen, een mooi en kleurrijke omgeving.
Leo Diepstraten
LD1
Groene Schildwants
Macro foto van instect in eigen tuin. Gemaakt in oktober als de insecten trager worden door lagere temperaturen.
Leo Diepstraten
LD2
Vuurwants
Macro foto van instect in eigen tuin. Gemaakt in oktober als de insecten trager worden door lagere temperaturen.
Leo Diepstraten
LD3Kruisspin met Prooi
Macrofoto van een kruisspin in eigen tuin. Gemaakt in spinnenmaand september.
Lisanne van der Veen
LV1
Schaatsen tijdens de zonsondergang op het Oude Meer Son
Uitzonderlijk was het dat we afgelopen winter konden schaatsen op natuur ijs. Het Oude Meer was dan ook druk bezocht. Een fotogenieke situatie zeker tijdens de zonsondergang.
Lisanne van der Veen
LV2
Eindhoven Centrum
Je hoeft niet ver van huis om mooie plekken te bezoeken. Het centrum van Eindhoven heel fotogeniek, zo ook de ingang van de ondergrondse fietsenstalling.
Lisanne van der Veen
LV3Zonsonderdag Moerputtenbrug
Tijdens een van de lentedagen van 2021 was het prachtig en rustig wandelen bij de Moerputtenbrug, vlak bij Den Bosch. Een mooie plek die zeker het bezoeken waard is!
Petra Matthijsse
PM1
Authentiek NL Landschap Water
COVID gaf de kans meer van het landschap van ons eigen landje te genieten. Hier een fantastische zomerdag in de kano in de Wieden. Laag op het water verdiept in de spiegelingen. Tijdloos.
Petra Matthijsse
PM2
Authentiek NL Landschap Water en Land
De Maas nabij Fort Blauwesluis. Koeien op het strand, in het water in de luwte van de boom: een 'Paulus Pottertje'?.
Petra Matthijsse
PM3Authentiek NL Landschap Water en Land
Landgoed de Poll aan de IJsssel, daar waar een typisch Nederlandse uiterwaardenlandschap( let op de heggetjes) in stand wordt gehouden. De maaisporen en vers gras maken een passend lijnenspel.
Robin Gooijers
RG1
Zonsondergang Brouwersdam
De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwersdam, gelegen in de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Zeeland, is een prachtige plek om de zonsondergang te fotograferen. Hier een voorbeeld, waar gebruik is gemaakt van lange sluitertijden om de golven van de zee gedeeltelijk te "bevriezen".
Robin Gooijers
RG2
Zonsondergang Tulpenveld
Deze foto is gemaakt bij nabij Middelharnis (Goeree-Overflakkee), in het Tulpenseizoen van 2021. Het was lang zoeken naar een mooi Tulpenveld om de zonsondergang te fotograferen met een rustige achtergrond. Gelukkig kleurde de lucht nog een klein beetje toen de zon onderging.
Robin Gooijers
RG3Engstlensee Zwitserland
De Engstlensee is een meer in Zwitserland, dat ligt in misschien wel een van de mooiste stukjes natuurgebied. De foto is genomen in de zomer van 2020, met prachtig weer en mooi vergezicht op de bergketen in de achtergrond.
Tamara Bouwmans
TB1
White Slaves
Waarom White Slaves? Omdat er op Bonaire ook gele slavenhuisjes staan. Deze staan bij Witte Pan en hier brachten de slaven die overdag in de zoutpannen werkten de nacht door. De slaven zijn er gelukkig niet meer maar de huisjes nog wel. Voor de duikliefhebbers onder ons, dit is ook een mooie duikplek. De foto is gemaakt in september 2020.
Tamara Bouwmans
TB2
Witte Bergen
De witte bergen zout zijn best wel goed zichtbaar in het zuidelijk deel van het landschap van Bonaire en vormen toch wel een landmark op Bonaire. Het zout dat op Bonaire wordt gewonnen, wordt hier opgeslagen in afwachting op verdere verwerking dan wel transport. De foto is gemaakt in september 2020.
Tamara Bouwmans
TB3Opzouten
Eens per week of 2 weken meert er een groot schip aan bij de Pier. Dat schip wordt vervolgens beladen met het zout dat aan de andere kant in de vorm van een grote berg ligt opgeslagen om het zout te exporteren. Als er geen schip ligt, is de pier een waar duik- dan wel snorkelparadijs. De foto is gemaakt in september 2020.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers