Richard Kolsters

Je voelt het wanneer je een goede foto maakt.

Die maak je niet door stom op de knop te drukken en hopen dat “ie” goed is……., een goede foto hoef je ook niet meer te bewerken maar kun je zo af laten drukken.

Ik ben ongeveer 18 jaar lid van Fotogroep Best. Tijdens mijn opleiding aan de fotovakschool, welke ik tussendoor heb gevolgd, ben ik op zoek gegaan naar een vereniging waar ik me thuis zou kunnen voelen. D.w.z. geen fotogoeroe die mij verteld wat ik wel en niet mag, maar gewoon een vereniging waar ik kan maken wat ik wil en waar mijn onderwerpkeuze en denkwijze over fotografie gerespecteerd wordt. Tevens wilde ik ook leren van de andere leden. De ervaring die zij hadden opgedaan is immers een goede leerstof en een bron van informatie.

Het onderwerp van een foto is niet het belangrijkste. Voor mij is de compositie en techniek de belangrijkste factor. Ik denk dat dit de twee essentiële punten zijn voor een goede foto. Een foto probeer ik zo objectief mogelijk te beoordelen zonder dat de maker of het onderwerp hier enige invloed op uitoefenen. Een eerlijke kritiek c.q. opbouwende kritiek over iemands werk welke je kunt onderbouwen is voor anderen en natuurlijk de maker ook een nuttige bron van informatie. Dit is tenslotte een van de redenen dat iemand zijn werk laat beoordelen.

Mijn voornaamste onderwerpen in fotografie zijn voor mij sport- en macro/close-up fotografie. Op dit moment fotografeer ik inmiddels met een digitale spiegelreflex. Mijn analoge toestellen heb ik ook nog steeds, maar het gebruik ervan is nihil. Zwart-wit maak ik bij voorkeur op film waarvan ik de beste foto’s dan zelf afdruk. Toch blijft analoog een bijzondere plaats innemen en zal bij mij niet snel verdwijnen. Het gebruikers gemak en de mogelijkheden van digitaal is het grootste pluspunt van de camera.
Het grootste probleem is echter chronisch tijdgebrek. Naast mijn andere grote hobby motorsport en het organiseren van reizen erheen kost het veel moeite en tijd om alles te combineren en dat komt de fotografie niet altijd ten goede. Wel wil ik zeggen dat het een ontzettend mooie hobby is waar je lang mee vooruit kan.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers