Jaap Blom

Fotografie raakte mij al op jeugdige leeftijd in een gezin waar oudere broers en zussen een voorbeeld vormden. Daarnaast spraken de vele foto’s uit een boek van een plaatselijke vogelliefhebber mij zo aan dat ik dat ook zou willen. Ik ben er wel achter gekomen dat dat niet altijd even makkelijk gaat. Ben zelf begonnen met een simpele tweedehands camera’s, maar voor de middelbare school te hebben afgerond was ik al in bezit van een heuse spiegelreflex, bij elkaar gespaard met krantengeld.

Hoewel ik me daartoe nooit beperkt heb, is landschaps- en natuurfotografie altijd wel een grote passie voor me geweest. Dat is een vorm van fotografie waarbij je het beeld vaak niet in scène kunt zetten wat daarom niet alleen vaak veel geduld (of geluk) vraagt maar ook een zoeken van de juiste plek om een aansprekende foto te maken. Maar veel geduld leidt ook tot meer geluk/kansen.

Natuur fotografie had in het analoge tijdperk echter wel zijn beperkingen.  Je schoot niet zomaar een filmpje vol vanwege de kosten die dat met zich meebracht. Iedereen kent dat wel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat op een gegeven moment de klad er een beetje inkwam. Met de komst van een digitale camera, ben ik fotografisch weer tot leven gekomen. Aanvankelijk was ik ook toen veel op vogels gericht, maar gaandeweg werd de belangstelling breder. Door me ook te richten op libellen en vlinders ga je ontdekken dat je soortenkennis daarvan ook erg toeneemt. Het maakt ook dat je beter gaat waarnemen. (Lees in dit verband: “De waterstaafwants” van Maarten ’t Hart).

Sinds 2010 ben ik lid van de fotogroep Best. Goed voor een bredere kijk op fotografie. Een stimulans om creatief te zijn. Een stok achter de deur, ook als je even niet of nauwelijks de tijd vindt om te fotograferen.

 

Jaap Blom

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers